VS bevestigen steun voor ambities Kiev

De Verenigde Staten zullen de wens van Oekraïne om lid te worden van de NAVO en verder te integreren in het Westen blijven steunen, ongeacht wat Rusland daarvan vindt.

Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gisteren gezegd aan het einde van zijn bezoek aan Oekraïne. Net als president Obama onlangs in Moskou, zei Biden dat ieder land het recht heeft zijn bondgenoten te kiezen en dat de VS geen door Rusland opgeëiste invloedssferen tolereren.

Afgelopen vrijdag had een aantal voormalige dissidenten en politieke kopstukken uit het voormalige Oostblok Obama per brief gewaarschuwd de belangen van hun landen niet uit het oog te verliezen bij het aanhalen van de banden met Rusland.

Voorafgaand aan Bidens bezoek deelde Rusland de VS een waarschuwing uit. Het Kremlin zei dat alle landen vrij waren hun bondgenoten te kiezen, maar voegde daaraan toe dat het belangrijk was om dit niet stiekem te doen, ten koste van de belangen van anderen. Ook benadrukte het dat Ruslands traditionele banden met Oekraïne het een grotere rol geven in de toekomstige ontwikkeling van dat land.

Biden brengt vandaag ook een bezoek aan Georgië, waar hij naar verwachting dezelfde steunbetuigingen zal doen. Die steun is echter wel gebonden aan voorwaarden. Oekraïne zou zijn energiesector moeten hervormen en Georgië zou meer democratische hervormingen moeten doorvoeren. De Georgische president Saakasjvili heeft maandag al gezegd dit te zullen doen en herhaalde een aantal beloftes. De oppositie, die nog altijd zijn aftreden eist, wees er vervolgens op dat Saakasjvili wel vaker zulke beloftes doet als er hoog buitenlands bezoek komt.

Georgië heeft nog een ander belang bij het bezoek van Biden. Zo wil het dat de VS deelnemen aan de waarnemersmissie van de Europese Unie aan de grenzen met Abchazië en Zuid-Ossetië om op die manier mogelijke agressie van Rusland of separatistische milities tegen te gaan.