Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Het organiseren van de start van de Ronde van Spanje op zaterdag 29 augustus in Assen kostte Drenthe veel geld. Hierdoor kampt de provincie met een gat van enkele tonnen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In de laatste aflevering van ‘Zomer in Zuilen’ de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Wat doet hij aan de problemen in Zuilen-Oost? En: komt het ooit nog goed met deze wijk? Ook een item over robotarmen die helpen bij de verzorging van patiënten. In Japan zijn er al ‘zorgrobots’ in ziekenhuizen. Willen wij dit eigenlijk wel? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova.Over een enquête van de SP naar de werkomstandigheden van politieagenten en de aandacht daarvoor van politiek en korpsleiding, met reacties van Agnes Kant (fractievoorzitter SP) en hoofdcommissaris L. Kuijs (Brabant Zuid-Oost). Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

The culture show. Cultureel magazine met Miranda Sawyer, Mark Kermode, Simon Mayo e.a. Vandaag o.a. Elbow met het Hallé Orchestra o.l.v. Joe Duddell, Vini Reilly van de Durutti Column en hoogtepunten uit het Manchester International Festival. BBC2, 20.00-20.50u.

Mijn moeder. Reportage over de bijzondere relatie tussen een moeder en haar kind. Vanavond Rudi Vranckx. De moeder van de tv-journalist raakte al vroeg arbeidsongeschikt en kreeg een zware depressie. Maar nu genieten ze van het leven en elkaars gezelschap. Canvas, 22.55-23.25u.

documentaire

NASA’s worst disasters – Space shuttle Columbia. De shuttle Columbia viel op 1 februari 2003, na een succesvolle ruimtemissie van 16 dagen, uit elkaar tijdens de terugkeer in de dampkring. De zeven bemanningsleden kwamen om. NASA’s grootste ramp sinds de Challenger. National Geographic, 20.00-21.00u.

Rip! A remix manifesto. Over de gevolgen van het auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers. Met een hoofdrol voor de ‘sample-artiest’ Girl Talk. Zijn composities bestaan uit bewerkte fragmenten van bestaande muziek. Als hij alle rechten daarvoor zou afkopen, zou hij miljoenen kwijt zijn. Zijn illegale optredens tonen de kunst van het samplen en roepen vragen op over creatieve vrijheid in een tijd waarin mediabedrijven als TimeWarner en Disney een groot deel van het intellectuele eigendom bezitten. Ned. 3, 20.30-22.00u.

History’s secrets: CIA mind control – The secret history. Over geheime CIA-experimenten met LSD bij ondervragingen. National Geographic, 22.00-23.00u.

Kleine Eroberer – Wie Babys die Welt entdecken. Documentaire over de communicatieve ontwikkeling van kinderen in hun eerste levensjaren. ARD, 22.45-23.30u.

VPRO’s Import: The Cemetery Club. Elke zaterdag spreekt een aantal oudere mannen en vrouwen uit Jeruzalem met elkaar op de nationale begraafplaats op de berg Herzl. Regisseur Tali Shemesh volgde de groep vijf jaar. Haar grootmoeder Minia is een van de deelnemers. Ze spreekt met haar schoonzuster Lena over het vooroorlogse Polen, waar ze in dezelfde straat woonden. Net als de andere ouderen op de Herzl zijn Lena en Minia overlevenden van de Holocaust. Zij dragen het Poolse getto en Auschwitz met zich mee. Ned.2, 23.35-0.35u.

amusement

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op door Peter de Baan aangereikte spelsituaties rond actuele dilemma’s. Vandaag met Ferdi Stofmeel, Gijs Scholten van Aschat, Hadewych Minis, Stefan de Walle en Leopold Witte. Ned.2, 21.30-22.00u.

Mad men. ‘Babylon’, zesde deel van deze Amerikaanse serie over de wereld van reclamemakers in het New York van de jaren zestig. Ned.2, 22.40-23.35u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk en verslag van de vandaag verreden etappe. Ned.1, 19.28-20.00u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Terugblik op de Tourdag vanuit Aix-les-Bains met Bram Tankink van de Raboploeg en oud-Rabo-renner Michael Boogerd. Ned.1, 23.10-0.05u.

radio

Zomeravonden. Gesprek met Cees Nooteboom. Dit najaar ontvangt hij de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van koning Albert. Radio 6, 19.02-22.00u.