Verhagen eist geld Icesave van IJsland

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zet IJsland onder druk om een overeenkomst goed te keuren die gedupeerde Nederlandse spaarders moet compenseren.

Als dit niet gebeurt, komt een IJslands lidmaatschap van de Europese Unie in gevaar, heeft Verhagen gisteren telefonisch kenbaar gemaakt aan zijn IJslandse collega Skarphédisson.

Deze zei vanmorgen dat het telefoontje van Verhagen „een binnenlandse politieke kwestie” in Nederland is.

Het parlement van IJsland aarzelt in te stemmen met de terugbetaalovereenkomsten voor gedupeerden van de bank Icesave die de IJslandse regering met Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten. De stemming over het omstreden akkoord is uitgesteld tot volgende week.

Voor Verhagen was dit reden zijn collega in Reykjavik te bellen. „Een oplossing van de problemen rond Icesave zou een snelle behandeling van de IJslandse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie zeer ten goede komen”, aldus Verhagen. Volgens hem is het „een absolute noodzaak” dat IJsland de overeenkomst goedkeurt. „Het zou laten zien dat IJsland de EU-richtlijnen in de praktijk serieus neemt.”

In Reykjavik verklaarde minister van Financiën Vigfusson dat er geen verband is tussen de Icesave-overeenkomst en de toetreding van IJsland tot de Europese Unie.

De overeenkomst houdt in dat IJsland zich verplicht om in totaal 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,3 miljard pond aan Groot-Brittannië terug te betalen. De Britse en Nederlandse overheden hebben hiermee spaarders gecompenseerd tot een bedrag van 20.000 euro. Dat bedrag was door de IJslandse overheid gegarandeerd. IJsland kon het door geldgebrek niet uitkeren. IJsland, dat zwaar is getroffen door de kredietcrisis, heeft vorige week formeel laten weten dat het wil toetreden tot de Europese Unie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten zullen dit verzoek maandag in Brussel bespreken.

Een lidmaatschap van IJsland is minder problematisch dan dat van landen die recentelijk zijn toegetreden. IJsland en de EU werken op economisch terrein al zeer intensief samen.

Commentaar: pagina 7

IJsland: pagina 13

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

IJsland

In Verhagen eist geld Icesave van IJsland en IJsland worstelt met Icesave-erfenis (22 juli, pagina 1 en 13) wordt de minister van Financiën van IJsland Steingrimur Vigfusson genoemd. Hij heet Steingrimur Sigfusson. De minister van Buitenlandse Zaken van het eiland heet niet Skarphédisson, maar Skarphédinsson.