VEH maakt zwarte lijst met namen van hypotheekadviseurs

Rotterdam. De Vereniging Eigen Huis, de belangenclub voor huiseigenaren, gaat een lijst opstellen van hypotheekbemiddelaars die niet bekendmaken hoeveel zij verdienen op het afsluiten van hypotheken. Sinds 1 april zijn deze financiële tussenpersonen verplicht inzage te geven in de provisie die zij per afgesloten hypotheek verdienen. De VEH wil weten of de bemiddelaars zich daadwerkelijk aan de nieuwe regels houden. Klagers kunnen vanaf vandaag tot 31 juli tijdens kantooruren bellen naar een meldpunt. Volgens de VEH zijn sommige tussenpersonen weinig transparant . Soms heet de provisie adviesbeloning, dan weer adviesvergoeding of bemiddelingskosten, stelt de belangenclub. Dit zou het moeilijker maken om hypotheekoffertes met elkaar te vergelijken.