Te veel feestjes? Dat is geen burn-out

Met enige verbazing las ik de artikelen over de `burn-out` van Jan Hoek (Zin, 6 en 16 juli). De reden voor de `burn-out` van deze jongeman was dat hij te veel feestjes afliep. Ik ben geen deskundige en zou ook niet durven de diagnose van de dokter te weerleggen. Wel heb ik dezelfde leeftijd als deze jongen (25) en heb ik ook een tijd lang een leven van excessen geleid. Ik herken dan ook de futloosheid en chronische moeheid die Hoek beschrijft.

Niemand is Superman en er zijn grenzen aan ieders kunnen. Als je deze grenzen overschrijdt, en de daarop volgende gebreken `oplost` met genotsmiddelen en medicijnen, dan roept het lichaam je uiteindelijk een halt toe. Heeft Hoek niet gewoon geleerd dat een gebalanceerde levenstijl je uiteindelijk gezond en energiek houdt? Ik noem dit gewoon volwassen worden.

Dit alles een `burn-out` te noemen vind ik een belediging voor mensen die echt overspannen zijn en burned-out geraakt zijn. Dit zijn vaak mensen die vele jaren (en niet een paar) hard gewerkt hebben, gezorgd hebben voor hun familie en tegelijkertijd verschillende trauma`s hebben te verwerken gekregen.

    • Olaf Kramer Heerhugowaard