Rokkenjager in het hiernamaals

Film Ghosts of Girlfriends Past. Regie: Mark Waters. Met: Matthew McConaughey, Michael Douglas. In: 50 bioscopen. **

Er worden weleens grappen over gemaakt, maar hij bestaat echt: de random logline generator. Computerprogrammeur Brian Stokes heeft van alle succesfilms die hij kende de losse onderdelen (hoofdpersonen, verhaalelementen, plot) in een grote digitale grabbelton gestopt en met één druk op de knop rolt daar een zogeheten logline uit, een oneliner voor een filmverhaal. Bijvoorbeeld: een bibliothecaris en een schurk beledigen elkaar in een kasteel. Of: de neef van een baby ontdekt een geheime gang.

Er zijn films met slechtere verhaallijnen gemaakt. Bij Ghosts of Girlfriends Past moet het programma Don Juan aan Charles Dickens’ A Christmas Carol hebben gekoppeld. Notoire vrouwenversierder Matthew McConaughey krijgt het aan de vooravond van zijn broers huwelijk aan de stok met de geesten van zijn vroegere, huidige en toekomstige vriendinnen, fijntjes bijgestaan door zijn dode oom, die zelfs nog in het hiernamaals aan het rokkenjagen is. Er vallen condooms uit de hemel. Er wordt gejongleerd met bruidstaarten. Matthew McConaughey (How to Lose a Guy in 10 Days) speelt de optelsom van al zijn misogyne machokarakters en is grappiger en charmanter dan ooit.

Kortom: er gebeurt veel prettig ongeloofwaardigs in deze film, die drijft op Hollywoodroutine en de braafheid waarmee het bioscooppubliek het steeds maar weer slikt, als je filmcocktails maar blijft mixen. Ondertussen krijg je er soms toch de slappe lach van. En daarna de hik.

    • Dana Linssen