'Racist' Lieberman op tournee in Z-Amerika

Ook op reis in Zuid-Amerika is de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman in een diplomatieke controverse beland. Nog voor aankomst, gisteren, in Brazilië werd Lieberman „een fascist en een racist” genoemd door een kopstuk van de regerende Arbeiderspartij (PT) van president Lula.

Valter Pomar, internationaal secretaris van de PT, deed dit in de Israëlische krant Haaretz en beloofde „betogingen van links tegen [Lieberman] en tegen de politiek die hij vertegenwoordigt”. Toen de minister gisteren São Paulo bezocht, was van betogingen echter niets te merken. Vandaag zou hij in Brasília met Lula spreken. Via een woordvoerder nam Lula snel afstand van Pomars uitspraken. „Ze hebben niets te maken met de regering. Eigenlijk waren ze behoorlijk grof.”

Liebermans reis moet de groeiende invloed van Iran in de regio tegengaan. De relatie met Brazilië, waar veel joden wonen, is historisch goed, maar Lula heeft de laatste jaren ook goede relaties opgebouwd in Arabische landen.

De pers in Brazilië was vooraf sceptisch over Liebermans komst. „Behalve als teken van Israëlisch ongenoegen met het Braziliaanse Midden-Oostenbeleid is zijn bezoek irrelevant. [..] De minister is een decoratief figuur in de Israëlische regering, die overvleugeld wordt door diplomatieke zwaargewichten, zoals Shimon Peres”, aldus blogger Marcos Gutman van O Estadao do São Paulo.

Lieberman bezoekt ook Argentinië, dat een grote joodse gemeenschap heeft, en Colombia en Peru, waar pro-Amerikaanse presidenten zitten. Hij gaat niet naar Bolivia en Venezuela, bondgenoten van Iran.