Presentator in uitzinnige bloes

Wat deden sterren voor ze beroemd waren? Vandaag: Sacha (Brüno) Baron Cohen.

Baron Cohen bij Pump TV

De jongeman die we Pump TV zien presenteren, lijkt als twee druppels water op duizenden andere poppresentatoren. Diezelfde kretologie („are you ready to have fun guys?” ), diezelfde vlotte babbels met het studiopubliek (alles is „fantastic!” ) en diezelfde frenetieke neiging om alle zendtijd tot op de laatste seconde vol te praten. Zijn T-shirts en zijn bloezen ogen weliswaar iets uitzinniger dan die van de gemiddelde MTV-vj, maar verder is er geen enkele reden om in de 24-jarige Sacha Baron Cohen een jongeman te zien met een grootse toekomst. Pas nu kennen we de drie incarnaties die hem inmiddels tot een wereldster hebben gemaakt: eerst de schaamteloze interviewer Ali G., daarna de Kazachse nepreporter Borat en nu de Oostenrijkse relnicht Brüno – deze week ook in Nederland een van de best bezochte bioscoopfilms.

Sacha Baron Cohen houdt zich tegenwoordig als privépersoon zo veel mogelijk buiten beeld. Maar wel is bekend dat hij afkomstig is uit een orthodox-joods gezin in Londen, dat hij aan de universiteit van Cambridge afstudeerde op de joodse bemoeienis met de Amerikaanse mensenrechtenbeweging en dat hij zijn carrière begon als fotomodel voor mannenmodebladen. Pump TV dateert uit 1995. De show was wekelijks op vrijdagavond te zien op een kabelkanaal in de regio Windsor-Middlesex. „Het lugubere decor was gemaakt van papier-maché en we waren al blij als het aantal kijkers in de honderden liep”, schreef toenmalig programmamedewerker Nick Harding in een terugblik in de Daily Mirror.

Langer dan een jaar heeft Pump TV niet geduurd. Het programma werd van het scherm gehaald nadat een groepje werkstudenten zonder toestemming zendtijd had gebruikt om vrouwen te zoeken. Baron Cohen was aangeslagen. Ander werk had hij niet. Hij had er nooit aan gedacht tijdig andere tv-zenders op zijn show te attenderen. Pas toen hij als stand-up comedian enig succes begon te boeken, verbeterden zijn vooruitzichten.

Harding had niets dan goeds over de presentator te melden. Buiten beeld was hij allervriendelijkst en tijdens de show gedroeg hij zich kalm en professioneel. Het opvallendst was zijn exuberante kledij, bij voorkeur van materialen als nylon en polyester: „Hoe uitzinniger, hoe beter. De enige regels waren dat alles moest vloeken en dat er niets gefabriceerd mocht zijn van natuurlijke grondstoffen”.

Zo bezien valt ook zijn huidige carrière te beschouwen als één grote verkleedpartij.

Henk van Gelder

Bekijk Baron Cohen en eerdere delen deze serie via nrc.nl/achterpagina

    • Henk van Gelder