Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Mogelijk nog twee Westerbork-barakken in Oost-Nederland

WESTERBORK. Er zijn mogelijk nog twee barakken van het voormalige kamp Westerbork opgespoord. Dat zei Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Westerbork gisteren. Dit weekend ging in Veendam een voormalige barak in vlammen op. Het centrum in Westerbork krijgt sindsdien tips over meerdere barakken die in Nederland staan. Van de vijftien gemelde barakken waren er twee in Drenthe en de Achterhoek nog onbekend, aldus Mulder. Het vermoeden bestaat dat het Westerbork-barakken zijn. In de oorlog stonden er ruim honderd barakken in het kamp. Daarvan staat tegenwoordig slechts één woonbarak, althans een gedeelte, opgesteld. Volgens de directeur is de barak in Veendam niet volledig in de as gelegd. Hij wil delen alsnog naar Westerbork te halen. Op ongeveer vijf locaties in Nederland staan ook delen van barakken. In het Drentse Zwiggelte staat nog een complete barak. Het bouwsel wordt gebruikt als varkenshok. Mulder: ”Ook die barak kunnen wij naar Westerbork halen. Maar dan moet er eerst een nieuw onderkomen voor de varkens komen.”