Kerstmannen in Kopenhagen

Kerstmannen in Kopenhagen Kopenhagen, 22 juli. Honderden mannen en vrouwen verkleed als kerstman of elf zijn deze week bij elkaar in Kopenhagen in het kader van het jaarlijkse Wereldkerstmancongres. Het Bakken pretpark even buiten de Deense hoofdstad biedt sinds 1963 onderdak aan het driedaagse evenement. Het congres bestaat onder meer uit een fietsrondrit door de straten en parken van Kopenhagen. Met de tocht wil de organisatie aandacht vragen voor klimaatverandering. In Kopenhagen wordt in december een internationale klimaatconferentie gehouden waar de deelnemende landen afspraken willen maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. De afspraken in Kopenhagen moeten een vervolg zijn op het protocol dat in 1997 in de Japanse stad Kyoto is opgesteld. Volgens de organisatie van het Wereldkerstmancongres is de fietstocht door Kopenhagen ook goed voor de gezondheid van de deelnemende kerstmannen. Sommigen zijn nogal gezet, aldus woordvoerder Jens Peder Tornvig. Twee deelnemende ‘elfen’ traden maandag in het huwelijk tijdens het evenement. Foto AFP Participants, wearing Santa Claus and pixies costums, dance around the Christmas tree on the second day of the World Santa Claus Congress 2009 in Copenhagen on July 21, 2009. The three-day congress brings together 136 red-clad delegates from all over the world. AFP PHOTO/SCANPIX/Casper Christoffersen AFP