Ik doe heel veel en niets

Marcel Blekendaal (38)Werk: polderwachterStudie: kunstacademie Den Haag, beeldhouwen (1988-1995); Sandberg Instituut Amsterdam, autonome kunst (1995-1996)Buiten: 28 werkuur per weekWerkkleding: klompen en poolstok voor slootjespringenBrutomaandsalaris: 800 euro per maand

Wat doet een polderwachter de hele dag?

„Heel veel en niets. Ik ben geen wachter die de natuur onderhoudt of toezicht houdt. Ik ben kunstenaar. Ik wil dat mensen op een andere manier naar het landschap kijken. Dat doe ik door tijdens wandelingen verhalen te vertellen en vragen te stellen. Een schilder schildert een koe en dan gaat iedereen opeens met bewondering naar die koe kijken. Dat doe ik niet. Ik verander juist niets aan het landschap. Een voorbeeld: laatst was ik bij een boer die zei ‘ik heb dubbeldoelkoeien’. Hij bedoelde dat ze eerst melk geven en later goed zijn voor de slacht. Je bleek bij hem ook een koe te kunnen adopteren, dat is dus een derde doel. Toen las ik in een beleidsstuk dat je koeien kunt subsidiëren als ‘landschapsstoffering’. Een koe heeft dus al vier doelen. Ik laat de mensen of de schoolklassen die met mij meegaan nog meer doelen verzinnen.”

Heeft u bewust voor een buitenberoep gekozen?

„Ja, ik was altijd jaloers op de boswachter. Uiteindelijk denk ik dat ik nu nog beter af ben. Ik ga overal op de fiets naartoe en ik hoef niets, het is gewoon mijn hobby. Het verdient niet veel, maar genoeg, ik heb niet veel nodig. Ik hou erg van een open landschap en wilde daarin een functie zoals een boswachter. Ik heb mezelf polderwachter genoemd. De enige van de 3.891 polders in Nederland. Ik zit nu ook in een aantal lespakketten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dan vertel ik schoolklassen over wat ze kunnen terugzien van die verdedigingslinie in het landschap.”

Verandert uw werk in de zomer?

„Mijn werk verandert met de seizoenen omdat het landschap verandert. Deze maanden is het topdrukte. Mensen zijn eerder geneigd te wandelen in de lente en de zomer. De winter is voor mij een periode om nieuwe ideeën te bedenken voor mijn werk. Dan zit ik meer binnen. Maar als het kan doe ik dan ook wandelingen. Het landschap is nog opener zonder de blaadjes aan de bomen, dan is het eigenlijk nog mooier. Het grappige is dat alle mensen aan het begin van de wandeling zeggen ‘goh, we treffen het met het weer’. Ook als het zachtjes regent, terwijl er harde regen was voorspeld. Ik doe het nu acht jaar en ik ben nog maar twee wandelingen echt volledig natgeregend. Laatst moest ik er een afzeggen, omdat er heel heftig onweer was voorspeld. Op het tijdstip van de wandeling was het juist weer droog, dan zit ik binnen te balen. Het regent veel minder vaak dan iedereen denkt.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk