IJsland worstelt met Icesave-erfenis

„Er is geen verband tussen Icesave en IJslands toetreding tot de Europese Unie.”

Dit zei de IJslandse minister van Financiën Steingrimur J. Vigfusson gistermiddag nadat het IJslandse parlement had besloten dat het beslissende debat over het Icesave-akkoord wordt uitgesteld, vermoedelijk tot volgende week.

De Althing, het IJslandse parlement, moet zijn goedkeuring geven aan de onlangs gesloten overeenkomst over de spaargaranties voor Icesave tussen enerzijds IJsland en aan de andere kant Nederland en Groot-Brittannië.

Vigfusson, behalve minister van Financiën leider van de LinksGroene regeringspartij, reageerde – zonder diens naam te noemen – op uitspraken van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) in diens telefoongesprek met zijn IJslandse ambtgenoot Össur Skarphédinsson. Verhagen dreigde dat de door IJsland gewenste toetreding tot de Europese Unie in gevaar komt als IJsland goedkeuring van het Icesave-akkoord vertraagt.

Vigfusson zei dat „Icesave een van de moeilijkste problemen is voor het IJslandse parlement” en dat hij „alle begrip heeft dat het parlement de tijd neemt” om de ontwerpovereenkomst te bestuderen. Uitstel van de parlementaire behandeling tot de herfst, zoals sommige partijen willen, is echter „geen goed idee”, aldus Vigfusson.

In het IJslandse parlement bestaat veel weerstand tegen het Icesave-akkoord, dat voorziet in een Britse lening van 2,3 miljard pond en een Nederlandse van 1,3 miljard euro aan IJsland – het totaal van de garantie van ruim 20.000 euro per persoon die de Britse en Nederlandse overheden hebben uitbetaald aan spaarders die geld hadden gedeponeerd bij Icesave, de internetspaarbank van Landsbanki. Deze IJslandse bank ging vorig jaar oktober failliet en werd door de regering in Reykjavik overgenomen. IJsland heeft zich verplicht de door Groot-Brittannië en Nederland betaalde garanties aan spaarders terug te betalen.

IJsland hoeft volgens het Icesave-akkoord de eerste zeven jaar geen rente (5,5 procent) en aflossing op de voor vijftien jaar verleende leningen te betalen. In die zeven jaar kunnen tegoeden en bezittingen van Landsbanki in Groot-Brittannië te gelde worden gemaakt. De IJslandse Centrale bank heeft berekend dat deze verkopen 75 procent van de totale leningen zouden dekken. Dit zou betekenen dat IJsland in de acht daaropvolgende jaren in totaal 240 miljard kroon (1,3 miljard euro) zou moeten betalen plus rente van circa 30 miljard kroon (160 miljoen euro) per jaar. Maar dat is niet zeker: de bezittingen van Landsbanki kunnen ook minder opbrengen.

Bij – waarschijnlijk – een meerderheid in het IJslandse parlement leven juridische en financiële bezwaren tegen het Icesave-akkoord waarvoor minister Vigfusson verantwoordelijk is. De schuldenlast is te groot, aldus tegenstanders van het akkoord.

Minister Skarphedinsson zei vanochtend dat hij Verhagen erop had gewezen dat IJsland een democratie is en het parlement tijd nodig heeft. Hij noemde het telefoontje van Verhagen een kwestie van binnenlandse politiek.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

IJsland

In Verhagen eist geld Icesave van IJsland en IJsland worstelt met Icesave-erfenis (22 juli, pagina 1 en 13) wordt de minister van Financiën van IJsland Steingrimur Vigfusson genoemd. Hij heet Steingrimur Sigfusson. De minister van Buitenlandse Zaken van het eiland heet niet Skarphédisson, maar Skarphédinsson.