Hartprobleem De Hoop Scheffer

Scheidend secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer kampt met hartproblemen. Volgens de laatste berichten is zijn toestand verbeterd. Tijdens een openbare bijeenkomst gisteren in Brussel ter gelegenheid van de viering van de nationale feestdag in België werd hij onwel en moest hij direct naar een ziekenhuis worden vervoerd. Bij De Hoop Scheffer werd gisteren een bloedprop uit de kransslagader verwijderd, die volgens het ziekenhuis in Brussel werd veroorzaakt door „hartfalen”. Aanvankelijk leek het erop dat de 61-jarige Nederlander was geveld door een combinatie van het drukkende weer en oververmoeidheid.

De Hoop Scheffer was bezig met een afscheidstournee langs verschillende lidstaten van het militair bondgenootschap. Volgende week vrijdag wordt hij als secretaris-generaal van de NAVO opgevolgd door de Deen Anders Fogh Rasmussen. Het bezoek dat De Hoop Scheffer nog aan Duitsland zou brengen is inmiddels afgezegd. Twee weken geleden deed hij in dezelfde tournee Den Haag aan. Daar werd toen op het Catshuis officieel van hem afscheid genomen met een door premier Balkenende georganiseerde lunch. In de tuin van het Catshuis bracht de muziekkapel van de Luchtmacht toen een speciale aubade voor De Hoop Scheffer.

In totaal heeft hij 5,5 jaar de functie van secretaris-generaal van de NAVO bekleed. Onbekend is nog wat De Hoop Scheffer, in de politiek eerder actief voor het CDA, hierna gaat doen.