Grimmig, maar tikje obligaat debuut

Film The Escapist. Regie: Rupert Wyatt. Met: Brian Cox, Joseph Fiennes, Damian Lewis.In: 3 bioscopen.***

De gepensioneerde boef Frank Perry (Brian Cox) heeft zich neergelegd bij een leven in de gevangenis, tot hij hoort dat zijn dochter is opgegroeid tot een junkie die van overdosis naar overdosis strompelt. Dus verzamelt hij een groep gevangenen om zich heen om een ingewikkelde ontsnapping te plannen.

Het Victoriaanse cellenblok van Perry is zo’n afgebladderde mannenhel met blokhoofden, verkrachters en psychopaten, botte bewakers, kakkerlakraces en ruilhandeltjes in drugs en sigaretten. Lokale rituelen behelzen het afsnijden van vingers in Yakuzastijl en ontgroeningen in travestie; iets minder kleurrijk zijn de steekpartijen en doucheverkrachtingen. Ook hier is de regel: laat nooit je zeep vallen.

De verrassing van The Escapist zit niet in deze grimmige, maar ook wat obligate schets van een gevangenismilieu, maar in het scenario dat zich via twee parallelle tijdlijnen ontrolt. De ontsnapping, een hectische obstakelkoers door de ventilatiebuizen, riolen en metrotunnels van ondergronds Londen. En de voorgeschiedenis.

Dat lijkt vooral een gimmick om te verklaren hoe de groep de obstakels overwint: als ze een diamant nodig hebben om de achterkant van een droogtrommel door te snijden, gaan we terug naar een bokswedstrijd met als enige doel een krachtpatser zijn diamanten voortand uit te slaan. Tot een niet helemaal bevredigende wending alles losse schroeven zet.

Als debuut is deze ontsnappingsfilm van Rupert Wyatt meer dan respectabel. Soms zet de regisseur de zaken met stampende muziek en hectisch camerawerk net even te vet aan en niet alle plotwendingen werken. Maar de oude Brian Cox houdt met zijn uitgedoofde, al te menselijke uitstraling de zaken reëel. Een speciale vermelding verdient Damien Lewis als dreigend-charismatische boevenbaas Rizza.

    • Coen van Zwol