Clinton 'bezorgd' om band N-Korea en Birma

De Verenigde Staten zijn bezorgd over mogelijke militaire banden tussen de autoritaire regimes in Noord-Korea en Birma. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren in Bangkok gezegd aan de vooravond van een bijeenkomst van het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband ASEAN.

„We weten dat er grote zorgen bestaan over militaire samenwerking tussen Noord-Korea en Birma, en die nemen we erg serieus. Het zou destabiliserend zijn voor de regio. Het zou een directe bedreiging vormen voor Birma’s buren”, zei Clinton op het Thaise eiland Phuket. Zij doelde daarmee in de eerste plaats op Thailand, dat een bondgenoot van de Verenigde Staten is en een lange grens met het militair geleide Birma deelt.

De minister deed haar verklaringen in antwoord op vragen van journalisten over berichten over mogelijke nucleaire samenwerking tussen Birma en Noord-Korea. Enkele weken geleden heeft de Amerikaanse marine een Noord-Koreaans schip geschaduwd op verdenking van het feit dat het militair materiaal vervoerde naar Birma. Het schip is omgekeerd en teruggevaren naar Noord-Korea. De instrumenten aan boord zouden gebruikt kunnen worden in nucleaire installaties. In Japan zijn onlangs twee Japanners en een Noord-Koreaan aangehouden omdat zij meetapparatuur die geschikt is voor het ontwikkelen van raketten via Maleisië naar Birma hadden willen smokkelen. Clinton ging niet direct in op vragen over mogelijke nucleaire ambities van Birma.

Wel kapittelde ze het land wegens mensenrechtenschendingen. Ze beschuldigde het leger van het organiseren van groepsverkrachtingen van meisjes en riep op tot een betere behandeling van etnische minderheden. Ook pleitte zij voor de vrijlating van oppositieleider Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen. Ze hield de mogelijkheid open voor een betere relatie tussen Birma en de VS. „Ons uitgangspunt is dat we bereid zijn tot een productievere relatie met Birma als het stappen zet die voor zich spreken.”

Aung San Suu Kyi staat momenteel terecht voor overtreding van de regels van haar huisarrest, omdat zij een Amerikaan zou hebben toegelaten in haar huis in Rangoon. Vanmorgen mochten haar advocaten haar niet bezoeken om hun pleidooi voor te bereiden, dat vrijdag moet plaatshebben. (AP, Reuters)