Californië bespaart en laat gevangenen vrij

Politici in Californië grijpen naar onorthodoxe maatregelen om het begrotingstekort van de staat weg te werken. In het nieuwe begrotingsplan dat begin deze week werd opgesteld, wordt het aantal celplaatsen met 27.000 verminderd om kosten te besparen.

Het aantal gedetineerden wordt onder meer teruggebracht door gevangenisstraf om te zetten in huisarrest. Dat schreef de LA Times gisteren. Californië telt 168.000 gedetineerden. Het plan moet een besparing van 1,2 miljard dollar (845 miljoen euro) opleveren. Gouverneur en voormalig acteur Arnold Schwarzenegger wil verder auto’s die staatseigendom zijn opsieren met zijn handtekening zodat ze meer opbrengen bij een veiling.

Californië kampt met een tekort van 24 miljard dollar (16,8 miljard euro). Het is onzeker of het nieuwe plan van Schwarzenegger, dat het tekort in één klap moet wegwerken, wordt goedgekeurd, aangezien daarvoor instemming van tweederde van het Congres van de staat nodig is. Democraten en Republikeinen zijn ontevreden over onderdelen van het plan. Er wordt bezuinigd op scholen en projecten voor ouderen en armen. Tot een nieuwe begroting is goedgekeurd, blijft Californië IOU’s (I Owe You) uitgeven aan zijn schuldeisers, zoals burgers die recht hebben op een uitkering. Wegenbouwers, scholen en ziekenhuizen krijgen sinds Californië begin juni de fiscale noodtoestand uitriep, geen geld meer uitgekeerd, maar schuldbekentenissen van Schwarzenegger.