Blote radicale dierenvriend

Peter J., de ‘vegan streaker’, wordt verdacht van beraming van een aanslag op Beatrix.

Zijn strijd voor dieren begon toen hij als jongetje een eend aan de haak sloeg.

Hij zou een spin zelfs nog revalideren, zegt zijn moeder. Hij doet geen vlieg kwaad, zeggen andere dierenrechtenactivisten. Peter J. (24), beter bekend als de vegan streaker, zou er ook niet op uit zijn om mensen geweld aan te doen.

Toch werd de vegan streaker maandag gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag op de koningin, en verboden wapenbezit. De basis is een „vrij uitgebreide getuigenverklaring”, aldus zijn advocaat Spong. De Nationale Recherche onderzoekt de zaak. Vooralsnog heeft het Openbaar Ministerie niet genoeg bewijs om hem te vervolgen.

Welk beeld komt naar voren uit de diverse mediaoptredens van de vegan streaker? Ten eerste dat Peter J. radicaal is in zijn overtuigingen. Hij gebruikt geen dierlijke producten. De veganist weigert zelfs maar plaats te nemen op een leren bank, zegt hij.

Voorts zegt Peter J. ronduit dat hij aandacht wil voor zijn zaak. Bij grote evenementen gaat hij geregeld uit de kleren. Bij voorkeur live op televisie, zoals vorig jaar bij Paul de Leeuw. Hij noemt zich trots de nummer één dierenrechtenactivist van Nederland.

Peter J. wil ook de koningin bereiken. Tijdens Beatrix’ koninginnedagbezoek aan Makkum vorig jaar werd hij opgepakt, voordat hij zich kon uitkleden. Op zijn blote borst had hij geschreven: ‘Koningin: plezier jacht?’ Op zijn rug stond: ‘Geen feest voor dieren’, vertelde hij na afloop aan het Brabants Dagblad.

Daarbij is Peter J. bereid ondergronds te opereren en de wet te overtreden. Hij heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de bevrijding van 2.500 nertsen in Zeeland, onder de vlag van het Dieren Bevrijdings Front, in maart. In weekblad Revu gaf ‘J’ toe in 2006 de bestelbus van een slager in brand te hebben gestoken. Voor de rechter heeft hij dit later ontkend. Deze zaak loopt nog.

J. vertelde de Revu dat hij er niet op uit is om mensen te verwonden. Maar ook: „Als ik in het bos een jager tegen het lijf loop, heb ik er geen moeite mee dat hij gewond raakt. Dierenbeulen moet je nu eenmaal hard aanpakken, ik gun ze geen genade.”

Op zijn eigen website klinkt hij onschuldiger: „Ik wil met mijn streakacties op een ludieke en positieve manier aandacht vragen voor de wantoestanden in onder andere de bio-industrie, circussen en in vele proefdiercentra in Nederland.”

Zijn liefde voor dieren ontstond naar eigen zeggen in zijn jongensjaren. Aan blogger Paul Kraaijer vertelde Peter J. vorig jaar dat hij als tienjarig jongetje tijdens het vissen eens een eend aan de haak sloeg. De schrik zat er zo in dat hij vegetariër werd. Op zijn achttiende werd hij veganist.

J. werd geboren in Culemborg, ging naar de Groenschool in Den Bosch, en woont bij zijn moeder in Vught. Een baan heeft hij niet. Zijn acties financiert hij deels met giften van „een paar rijke, oudere veganisten die hun leefwijze willen promoten”.

Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn eenmansacties in onderbroek. Maar hij is ook regelmatig gesignaleerd bij protesten van dierenrechtenorganisaties als Respect voor Dieren en de Anti Dierproeven Coalitie. Zij zeggen dat hij ondergronds zelfstandig opereert.

Zelf zegt J. dat hij slechts een paar mensen vooraf op de hoogte brengt van zijn acties. Feit is dat de politie ook huiszoeking heeft gedaan bij een bekende van J. in het Zeeuwse Wissekerke. Wie zijn vertrouwelingen zijn, is vooralsnog onbekend. Net zo onbekend als de anonieme getuige die J. mogelijk zou hebben verraden.