Betwiste grenzen Soedan gewijzigd

Het Permanente Hof voor Arbitrage in Den Haag heeft vanmorgen nieuwe grenzen bepaald voor Abyei. Deze Soedanese regio wordt betwist door de regering in Khartoum en het semi-autonome Zuid-Soedan. Met deze nieuwe grenzen behoort het belangrijke olieveld Heglig nu tot Khartoum, ofwel het noorden. Ook de Nijl-oliepijpleiding valt nu onder het noorden.

Een vertegenwoordiger van de regering in Khartoum noemde de uitspraak een overwinning. Riëk Machar, vicepresident van het zuiden, zei na de zitting de uitspraak te zullen respecteren. „Ik denk dat het besluit evenwichtig is”, zei hij. „Ik denk dat dit de vrede in Soedan zal versterken. Het is een overwinning voor het Soedanese volk en een overwinning voor de vrede.”

Noord- en Zuid-Soedan vroegen gezamenlijk aan het hof om zich uit te spreken over de grenzen van het stadje Abyei en omgeving, nadat er vorig jaar hevige gevechten waren uitgebroken tussen het regeringsleger en de oud-rebellen van het zuidelijke SPLA, die nu de zuidelijke regering vormen.

Vooraf werd gevreesd dat de uitspraak van vandaag het vredesakkoord uit 2005 in gevaar zou brengen. Dat akkoord vormde het einde van 22 jaar oorlog. Besloten werd toen dat Zuid-Soedan in 2011 per referendum mag stemmen over onafhankelijkheid van Khartoum. In een apart referendum mag Abyei dan bepalen of het bij het noorden of het zuiden wil horen.

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Soedan, Ashraf Qazi, noemde het oordeel van het vijfkoppige hof vandaag „een win-winbeslissing, ook als niet iedereen voor honderd procent tevreden is”. Volgens hem „maakt dit de weg vrij voor volledige implementatie” van het vredesakkoord uit 2005. De winst voor Zuid-Soedan bestaat uit de bevestiging van de noordelijke grens van Abyei zoals die in 2005 is vastgelegd. (AP, Reuters, AFP)

Abyei: pagina 5