Bernanke: krimp VS vlakt geleidelijk af

De neergang van de Amerikaanse economie lijkt af te zwakken, maar de arbeids- en huizenmarkt verslechteren nog steeds.

Dat heeft Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gisteren gezegd in het Congres.

„Ik wil duidelijk maken dat we een lange weg te gaan hebben. Het werkloosheidspercentage zal nog een flinke tijd hoog blijven. Het zal niet aanvoelen als een heel sterke economie.”

Bernanke treedt deze week veelvuldig in de openbaarheid. De centralebankier speelt traditioneel een rol op de achtergrond en bedient zich tijdens hoorzittingen in het Congres bij voorkeur van omfloerst taalgebruik om onrust op financiële markten te voorkomen. Gisteren schreef Bernanke een ingezonden artikel in dagblad The Wall Street Journal over de exit strategy van de Federal Reserve om de crisismaatregelen geleidelijk terug te draaien.

Tijdens de eerste dag van de halfjaarlijkse hoorzitting in het Congres drukte hij zich ook opvallend helder uit. Later deze week voert hij een debat over de economie met Amerikaanse burgers dat op tv zal worden uitgezonden.

Bernanke volgde in 2006 Alan Greenspan op als centralebankier en zijn termijn loopt volgend jaar af. Het is onduidelijk of president Obama hem zal herbenoemen.

Bernankes Federal Reserve krijgt in toenemende mate kritiek vanwege het forse ingrijpen in de economie. De noodmaatregelen, waardoor volgens Bernanke ternauwernood een tweede Grote Depressie is voorkomen, zijn grotendeels nog steeds van kracht. Critici vragen zich af hoe de Federal Reserve hieraan een einde gaat maken, omdat de duizenden miljarden dollars die nog in de economie worden gepompt tot inflatie kunnen leiden. Volgens Bernanke beschikt de Fed over voldoende instrumenten om dit te voorkomen.

De reële economie laat verder „tekenen van herstel” zien, maar de afgenomen consumentenuitgaven vormen „een belangrijke” bedreiging voor het opkrabbelen van de economie.

Volgens Bernanke blijft de werkloosheid in de Verenigde Staten nog ten minste tot 2012 hoger dan gewenst en kunnen burgers en bedrijven nog steeds niet genoeg leningen krijgen op de „overspannen” financiële markten. Ook de situatie op de huizenmarkt verslechtert nog steeds. Zolang de werkloosheid toeneemt, zien economen de woningmarkt niet aantrekken.

De Amerikaanse economie is het laatste kwartaal van vorig jaar met 6,3 procent gekrompen, in de eerste drie maanden van dit jaar kwam daar een afname van 5,5 procent bovenop. Dat is de grootste krimp in de VS van de laatste vijftig jaar. Het werkloosheidspercentage, 9,5 procent, is in 26 jaar niet zo hoog geweest.

Verklaring Bernanke: nrc.nl/economie