Belegger is weer terug op de beurs

Terwijl in de reële economie de grootste klappen nog moeten vallen, hervindt de financiële wereld voorzichtig het zelfvertrouwen. De aandelenbeurzen in Europa bereikten gisteren hun hoogste punt sinds de kredietcrisis afgelopen najaar toesloeg.

De AEX-index sloot gisteren boven 270 punten en is daarmee sinds begin dit jaar 10 procent gestegen. Vanmorgen schommelde de index iets onder het slot van gisteren.

Veel maatstaven die vorig jaar als alarmsignalen voor de crisis fungeerden, zijn inmiddels naar min of meer normale niveaus teruggekeerd. Dat geldt voor de onderlinge rentes die banken elkaar berekenen, voor de kosten van kredietverzekering van banken en bedrijven, en voor de wispelturigheid van de beurs. Of de opleving tijdelijk is of permanent valt nog te bezien: de financiële sector en de economie krijgen grootscheepse overheidssteun en het blijft de vraag hoe zij zich houden als die wegvalt.

Kredietcrisis: pagina 13