Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Aantal werklozen Limburg gedaald

De grote klappen vallen in het zuiden, heet het in alle berichten over de economische crisis. Maar de cijfers spreken even andere taal: in juni daalde de werkloosheid in Limburg met 1 procentpunt. Seizoensinvloeden, haast het UWV Werkbedrijf zich te verklaren. In de horeca, het toerisme en de agrarische sector is tijdelijk meer werk.

Net als Noord-Brabant heeft Limburg veel industrie. Daar vallen klappen. Maar werknemers bij bedrijven die gebruikmaken van de regeling voor deeltijd-WW, vallen buiten de UWV-cijfers.

Het beeld in de provincie is divers: tegenover gebieden die de vorige maand een dalende werkloosheid lieten zien, zoals de regio’s Roermond (min 3 procentpunt), Maastricht en Sittard-Geleen (beide min 2), staan gebieden waar het aantal werkzoekenden flink toenam, zoals Vaals (plus 8) en Horst (plus 4).

Ook in Noord-Brabant verschillen de ontwikkelingen per streek, maar de tikken rond Eindhoven en Helmond zijn dermate groot dat er in de provincie als geheel sprake was van een lichte stijging van het aantal werkzoekenden (plus 1 procent).

De vooruitzichten voor Zuid-Nederland blijven somber. In Limburg wordt voor het voorjaar van 2010 rekeninggehouden met een werkloosheidspercentage van bijna 14 procent (voor Heerlen en omgeving zelfs bijna 18 procent).