6 boeken over flessenpost

1 Edgar Allan Poe: MS Found in a Bottle (1833). Kort verhaal, vertaald als Manuscript in een fles gevonden. Het verhaal van een schipbreuk dat abrupt eindigt op het moment dat het schip waarvan de schrijver opvarende is, in een donderende storm ten onder gaat.

2 Gerard Reve: Brief in een fles gevonden (1963).De laatste van zes brieven in de bundel Op weg naar het einde. Via flessenpost vraagt Reve een nieuwe vriend aan en hij vertelt dat hij zijn poes soms erg mist. Ook roept hij de lezer op om samen met hem op de dood te wachten en intussen van het leven te genieten.

3 Walker Percy: The Message in the Bottle. How Queer Man is, How Queer Language is, and What One Has to Do with the Other (1975) is een bundel van essays op het gebied van semiotiek en filosofie. Aangespoeld op een eiland zonder zich iets van zijn vroegere leven te herinneren vindt een man flessen met daarin geschreven boodschappen, die soms te lezen zijn als signalen van het christelijk geloof.

4 Nicholas Sparks: Message in a bottle (1998) vertaald als De brief. ‘Liefste Catherine, zoals altijd mis ik je, maar vandaag nog meer dan anders...’ Zo begint de brief die Theresa Osbourne ontdekt in een fles die ze tijdens een strandwandeling vindt. Ze besluit ‘Garrett’ op te sporen en het mysterie rond hem en Catherine te ontrafelen.

5 Irene Bruyninckx en Nel Hamerslag: Flessenpost (2001).Roman in brievenvorm. Twee schippersvrouwen vertellen elkaar over hun schippersleven op reis en aan de wal.

6 Penelope J. Stokes: Flessenpost (2007).In de nadagen van de depressie van 1929 beschrijven vier vriendinnen hun toekomstdromen die ze in een blauwe fles stoppen. Vijfenzestig jaar later vindt een journaliste de fles. Zij ontdekt het belangrijkste verhaal van haar carrière.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: vervuilende plastic flessen.