4 redenen om tv te kijken

Iedereen komt zijn neus uit (.)

1 Gapen

Mythbusters: Is yawning contagious?

Discovery Channel, 19.00-20.00u.

In Mythbusters worden urban legends aan wetenschappelijke proeven en gevaarlijke stunts onderworpen. Deze aflevering gaat over gapen. Is gapen net zo besmettelijk als een verkoudheid? Kari Byron, Scottie Chapman en Tory Belleci testen de vermoeide deelnemers in een speciale kamer met dubbel glas en camera’s.

2 Copyright

Het uur van de wolf

Ned. 3, 20.30-22.00u.

In de aflevering RIP! A remix manifesto volgt de Canadese Brett Gaylor zijn idool Girl Talk; een dj die zijn publiek laat dansen op aaneengeschakelde fragmenten van bestaande muziekstukjes. Gaylor rekende uit dat als Girl Talk voor ieder stukje muziek de rechten zou moeten betalen zijn plaat 4 miljoen dollar zou hebben gekost. Gaylor zette zijn film gratis op opensourcecinema.org. Iedereen mag de film verbeteren. In 2010 wil Gaylor de nieuwe versie van zijn documentaire presenteren.

3 uurtje extra

25th hour

Canvas, 20.45-22.55u.

Verfilming van de debuutroman van David Benioff. New York na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Een elegie, soms vet en nadrukkelijk, dan weer subtiel, voor het machtige New York van weleer, gepersonifieerd door de Wall Street-employé Barry Pepper en de joodse intellectueel Philip Seymour Hoffman. In een monoloog voor de spiegel roept drugshandelaar Monty (Edward Norton) ‘fuck you’ tegen al zijn stadgenoten. Ze komen hem de neus uit. De stad is kapot, evenals de illusie van onkwetsbaarheid. (Spike Lee, 2002)

4 Vreemdgaan

Flirt

RTL 5, 22.20-00.00u.

Zonnige komedie speelt zich af in Amsterdam, naar een scenario van Eddy Terstall. De ambitieuze regisseur Kim (Rifka Lodeijzen) kiest de vrije Lex voor haar documentaire over vreemdgaan. (Jaap van Eyck, 2005)