16.000 werklozen erbij in juni

De werkloosheid in Nederland loopt hard op. In juni kwamen er 16.000 werklozen bij, 5.000 meer dan de stijging in de maand ervoor. In totaal zijn nu 368.000 mensen werkloos, 4,8 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte die cijfers gisteren bekend.

De werkloosheid groeit het hardst onder jongeren tussen 15 en 24 jaar. In die leeftijdsgroep is het werkloosheidspercentage nu 11,4 procent.

Volgens het CBS is de werkloosheid nog vooral „een mannenzaak”. Een woordvoerder: „Hoewel we nu zien dat ook vrouwen worden geraakt, zijn het nog steeds vooral mannen die hun baan kwijtraken. Dat komt doordat mannen van oudsher werkzaam zijn in de zwaarst getroffen sectoren, transport en industrie. Vrouwen werken vaker in de zakelijke dienstverlening en de zorg.”

Het Nederlandse werkloosheidspercentage van 4,8 procent is nog relatief laag, het gemiddelde in de EU is 9,5 procent. Het Centraal Planbureau voorspelt wel dat eind 2010 circa 730.000 mensen werkloos zijn, 10 procent van de beroepsbevolking.

Ruud Muffels, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Tilburg, verwacht dat rond oktober 8 tot 9 procent werkloos zal zijn. „Het zal na de zomervakantie snel gaan, vrees ik. Dan is er geen sprake meer van kleine stapjes, maar zullen er tienduizenden werklozen per maand bijkomen.” Belangrijkste reden is dat na de zomer naar verwachting 150.000 tot 180.000 schoolverlaters de arbeidsmarkt betreden; de bouwsector verwacht alleen al 50.000 werklozen extra. (NRC)