Ziekenhuizen Limburg willen samenwerken

Het Orbis Medisch Centrum in Sittard en het Atrium Medisch Centrum Parkstad (Heerlen en omgeving) streven ernaar om uiterlijk over een jaar onder één raad van bestuur en onder één raad van toezicht te werken. De twee ziekenhuizen laten een haalbaarheidsstudie doen naar de samenwerking.

Het Orbisconcern kondigde eerder dit jaar een reorganisatie en personeelsreductie aan. Die operaties waren volgens de raad van bestuur nodig om een faillissement af te wenden. De organisatie raakte onder meer in de problemen door de bouw van het zogenaamde ‘ziekenhuis van de eenentwintigste eeuw’ op de grens van Sittard en Geleen.

De voor de reorganisatie en het sociaal plan benodigde 21 miljoen euro kon Orbis echter niet bij elkaar krijgen. Dat lukt nu wel dankzij borgstellingen van de gemeente Sittard-Geleen (5 miljoen euro), de provincie Limburg (5 miljoen), zorgverzekeraar CZ (4 miljoen) en de eigen specialisten (2 miljoen).

Het Atrium MC Parkstad kreeg de financiering van nieuwbouw- en renovatieplannen ter waarde van 265 miljoen euro niet rond. Dat lijkt nu wel te gaan lukken. Er wordt wel een nieuwe haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

De twee ziekenhuizen stellen dat het niet de bedoeling is om op één plek verder te gaan. Wel zullen zaken als opleidingen van specialisten gezamenlijk geregeld worden. Ook is het mogelijk dat bepaalde specialisaties en operaties worden voorbehouden aan één van de twee ziekenhuizen.