Watergate Hotel staat te koop

Het Watergate Hotel in Washington, beroemd geworden door het afluisterschandaal dat de Amerikaanse president Richard Nixon uiteindelijk de kop kostte in 1974, wordt verkocht. De veiling is vandaag begonnen.

Hotelexploitanten en investeerders uit de Verenigde Staten en het buitenland zouden belangstelling hebben voor het monumentale gebouw in Washington, meldt het veilingbedrijf. De eigenaar van het gebouw, Monument Realty, is gedwongen het pand te verkopen, omdat het bedrijf niet langer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen.

Het Watergate Hotel werd wereldberoemd tijdens de presidentsverkiezingen van 1972 nadat onbekenden hadden ingebroken in het daar gevestigde hoofdkantoor van de Democratische partij. Doel van de inbraak was om afluisterapparatuur te plaatsen en belastende papieren over de Democratische kandidaat McGovern in handen te krijgen.

De inbraak leidde naar de Republikeinen en uiteindelijk naar president Nixon. Twee journalisten van The Washington Post, Bob Woodward en Carl Bernstein, droegen met hun onthullingen bij aan de ontrafeling van het Watergateschandaal.

Het Watergate Hotel heeft 250 kamers en 146 suites. Vijf jaar geleden kocht de huidige eigenaar het hotel om er luxe hotelappartementen in te maken. Na de sluiting in augustus 2007 voor de renovatie moest het gebouw eind dit jaar weer open gaan. Het Watergate Hotel moest het meest luxueuze hotel van Washington worden. Dat plan mislukte, omdat eigenaar Monument Realty niet langer kon voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.

Naast het hotel bestaat het Watergate Complex, dat werd gebouwd in 1967, uit een aantal kantoor- en appartementengebouwen. (AP)