voetbaltransfers, Feyenoord en meer

Feyenoord is door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar categorie 1, wat min of meer betekent dat de Rotterdamse club onder financieel toezicht staat. Feyenoord moet onder meer een plan van aanpak indienen waarin staat hoe de club op termijn weer financieel gezond wordt. Algemeen directeur Eric Gudde werd niet verrast door de maatregel van de bond, Feyenoord had die al zien aankomen. „Het is bekend dat we nog een grote schuld uit het verleden weg moeten werken”, zegt Gudde op de website. „Dat er door het sportieve rampjaar dat achter ons ligt nog extra schade is oplopen, is ook al meer dan een half jaar glashelder en door ons gecommuniceerd. Een herstelplan, zoals op grond van de indeling in categorie 1 door de KNVB wordt geëist, is door Feyenoord maanden geleden al gemaakt. Sterker nog, we zijn al heel ver met de uitvoering ervan.”

In Brazilië zijn de afgelopen tien jaar de meeste doden gevallen in en rond de voetbalstadions, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit in Rio de Janeiro. In de periode van 1999 tot en met 2008 kwamen bij wedstrijden 42 mensen om het leven. Volgens onderzoeker Mauricio Murad is Brazilië hiermee Italië en Argentinië gepasseerd. „Tien jaar geleden was de volgorde nog Italië, Argentinië en Brazilië. Nu voert Brazilië de lijst aan.” Brazilië is in 2014 gastland van het wereldkampioenschap voetbal.

Ook in Nederland is het soms onrustig. Vanwege de ongeregeldheden die zaterdag in de aanloop van het vriendschappelijke duel tussen NEC en Germinal Beerschot plaatsvonden, is de oefenwedstrijd tussen KV Mechelen en NEC zaterdag afgelast.

1. FC Köln heeft Maniche voor twee seizoenen vastgelegd. De voormalige Portugese international mocht weg bij Atlético Madrid. De Spaanse club schorste de middenvelder in april omdat hij als reserve niet kwam opdagen bij een wedstrijd. De 31-jarige Maniche speelde onder meer voor Benfica, Chelsea en Internazionale. In 2004 won hij met FC Porto de Champions League en de wereldbeker en werd hij met het Portugese elftal tweede op het EK.

Jerzy Dudek mag bij zijn club blijven. De tweede doelman van Real Madrid heeft overeenstemming bereikt over een nieuwe, eenjarige verbintenis.

Samuel Eto’o liever niet. Trainer Joseph Guardiola van Barcelona hoopt dat de aanvaller vertrekt. „Hij is een geweldige spits”, benadrukte de coach gisteren. „Daar ligt het probleem ook niet. Wat er dan wel is? Het is een kwestie van gevoel. Ik ben hem dankbaar voor de laatste vijf jaar, niet voor het afgelopen jaar.”

David Beckham is niet meer zo populair bij de aanhang van LA Galaxy. In zijn eerste thuiswedstrijd sinds zijn terugkeer in Amerika werd hij voortdurend door de toeschouwers uitgejouwd. Beckham maakte zijn opwachting in de vriendschappelijke wedstrijd tegen zijn oude ploeg AC Milan, waar hij van januari tot juni op huurbasis speelde. Het duel eindigde in 2-2.

Mohammed Messoudi verhuist van Willem II naar KV Kortrijk. De 25-jarige speler heeft een contract voor een jaar getekend. De in Marokko geboren Belg kwam eerder in eigen land uit voor Germinal Beerschot. Hij speelde de laatste drie seizoenen tachtig duels voor Willem II.