Streaker plande aanslag Beatrix, zegt OM

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Peter J., beter bekend als de vegan streaker, van het beramen van een aanslag op koningin Beatrix. Dat heeft het landelijk parket vanmiddag bevestigd in een reactie op uitlatingen van de raadsman van de 24-jarige dierenactivist, Gerard Spong.

J. werd gisterochtend gearresteerd op het huisadres van zijn moeder in Vught. Bij de doorzoeking van twee woningen in Vught en Wissekerke (Zeeland) zijn twee computers in beslag genomen, aldus een woordvoerder van het OM. J., een overtuigd veganist, wordt verder verdacht van verboden wapenbezit.

Het OM baseert de beschuldiging van het beramen van een aanslag op de koningin op een „vrij uitgebreide” getuigenverklaring, aldus de zegsman. De Nationale Recherche onderzoekt momenteel de mogelijke bewijzen voor de verdenking. „Het zou zo maar kunnen zijn dat deze verdenking een dezer dagen wordt ontkracht”, stelt het OM.

Volgens de getuigenverklaring zou de vegan streaker de vorstin hebben willen aanvallen, omdat zij regelmatig bont draagt in het openbaar. Volgens advocaat Spong ontkent J. een aanslag op Beatrix te hebben beraamd. De advocaat sprak gisteren met zijn cliënt, aldus Spong zelf.

De rechtbank in Rotterdam besloot op 30 juni het voorarrest van de dierenactivist te schorsen wegens persoonlijke omstandigheden. Hij mocht naar huis om zijn zieke moeder te verzorgen. J. zat sinds april vast wegens het ‘bevrijden’ van 2.500 nertsen op een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse. Hij heeft bekend voor die actie verantwoordelijk te zijn geweest. De meeste dieren werden teruggevonden. Vijftig nertsen vonden de dood, honderd zijn nog altijd spoorloos. Het OM verdenkt de dierenactivist ook van brandstichting in de bestelbus van een slager uit Vught in 2006. Die aantijging heeft hij altijd tegengesproken.

J. geniet landelijke bekendheid sinds hij ruim een jaar geleden de tv-show van Paul de Leeuw verstoorde. Hij was daarbij slechts gekleed in een slip, zijn lichaam was voorzien van de tekst ‘Stop dierenleed’. De Leeuw ontdeed de actievoerder van zijn onderbroek. J. verstoorde ook meerdere sportwedstrijden, zoals het indoortennistoernooi in Rotterdam Ahoy.

Hij heeft altijd beweerd zelfstandig te opereren, en dus niet aangesloten te zijn bij een dierenactivistenbeweging. Ondanks het feit dat hij regelmatig aanwezig is bij demonstraties van de Anti Dierproeven Coalitie en Respect voor Dieren.

Het voornaamste doel van zijn protestacties is om dierenleed bespreekbaar te maken, stelde J. vorig jaar in een interview met een blogger. Daarnaast hoopt hij mensen te overtuigen om vegetariër of veganist te worden.

Interview dierenactivist opnrc.nl/binnenland