SPD uit coalitie Sleeswijk-Holstein

De grote coalitie tussen de christen-democratische CDU en de sociaal-democratische SPD in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is ontbonden. De vier SPD-ministers werden gisteren weggestemd.

De CDU slaagde er evenwel niet in om het parlement te ontbinden, wat nodig is om snel nieuwe verkiezingen te kunnen uitschrijven. Daarvoor haalde de partij niet de nodige tweederde meerderheid.

Donderdag onderneemt de CDU daartoe een nieuwe poging, met een vertrouwensstemming in het deelstaatparlement. Als de demissionaire regering dan niet de helft van de stemmen krijgt, kunnen er alsnog op 27 september gelijktijdig met de Bondsdagverkiezingen nieuwe deelstaatverkiezingen worden gehouden.

De ‘grote coalitie’ werd gevormd in 2005, hetzelfde jaar dat CDU en SPD op landelijk niveau gingen samenwerken. Beide partijen maakten de afgelopen weken voortdurend ruzie over het stilleggen van de nucleaire reactor in Krümmel. De SPD had ook felle kritiek op een bonus van 2,9 miljoen euro voor de directeur van een lokale Landesbank.

De breuk in Sleeswijk-Holstein wordt gezien als een belangrijk signaal voor Berlijn. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) kondigde al verschillende keren aan dat ze na de verkiezingen liever verder wil met de liberale FDP. (Reuters, AP)