Schutter Mumbai legt onverwachts bekentenis af

De enige overlevende schutter van de terreuraanvallen in Mumbai heeft gisteren bij verrassing een bekentenis afgelegd in de rechtszaal. Ajmal Kasab (21) stond op toen een getuige werd opgeroepen en sprak de rechter aan: „Ik beken schuld aan mijn misdaad”, zei hij. Kasab, die de afgelopen 65 dagen van zijn proces in Mumbai had volgehouden onschuldig te zijn, overviel hiermee zelfs zijn eigen advocaat.

Kasab staat terecht voor moord en oorlogsvoering tegen India. Hij was een van de tien schutters die eind november het vuur openden op burgers in twee hotels, een spoorwegstation en een joods centrum. Na drie dagen waren er ongeveer 170 doden gevallen. India verdenkt de Pakistaanse terreurgroep Lashkar-e-Taïba van de aanslagen en eist de uitlevering van 22 Pakistanen. Islamabad erkent dat er Pakistanen betrokken waren maar zegt ze zelf te zullen berechten. India heeft het vredesoverleg over Kashmir stilgelegd na de aanslagen.

Kasab zei gisteren bekend te hebben omdat Pakistan nu zijn nationaliteit erkent. Hij en medeschutter Abu Ismail hebben op het Terminus-station meer dan vijftig mensen gedood. In de rechtszaal vertelde hij vandaag dat hun opdracht was om „het vuur te openen op [het station] en mensen te gijzelen op de bovenverdieping”. Ook moesten ze „schieten op de persoon die gijzelaars kwam bevrijden”.

Kasab vertelde hoe hij betrokken raakte bij Lashkar: hij was ontevreden over zijn lage salaris als winkelbediende in Jhelum, een middelgrote stad in Punjab, en vertrok naar Rawalpindi om zich te bekwamen in overvallen. Op een bazaar werden hij en een vriend verwezen naar het lokale Lashkar-kantoor. De rechter besloot vandaag dat Kasabs verklaring over de jihadistische indoctrinatie die hij bij Lashkar onderging niet openbaar mag worden gemaakt, omdat dat niet in het belang zou zijn van de ‘harmonie in de gemeenschap’. (AP, Reuters)