Protest op Cyprus 35 jaar na invasie

Protest op Cyprus 35 jaar na invasie Nicosia, 21 juli. Cypriotische vrouwen in de hoofdstad Nicosia protesteerden gisteravond met foto’s van familieleden die sinds de Turkse invasie, 35 jaar geleden, zijn vermist. Bij de Turkse inval in 1974, vijf dagen na een Griekse ‘coup’, werden zowel Turkse als Griekse soldaten gedood, en sindsdien bezet Turkije het noordelijk deel van het eiland. Ongeveer 1.500 Griekse Cyprioten en 500 Turkse Cyprioten ‘verdwenen’ tijdens de invasie en eerdere rellen in de jaren zestig. Sinds 2008 zijn er opnieuw gesprekken over een hereniging van het verdeelde eiland. De kwestie is een belangrijk obstakel voor de pogingen van Turkije om lid te worden van de Europese Unie. Foto AP Women hold pictures of their relatives who they say have been missing since the Turkish invasion of 1974 during a rally for the invasion anniversary, in the divided capital of Nicosia, Cyprus, Monday, July 20, 2009. Greek and Cypriot soldiers were killed in 1974, 35 years ago, during the Turkish invasion and subsequent occupation of the northern part of the island of Cyprus. July 20. Around 1,500 Greek Cypriots and 500 Turkish Cypriots vanished during the invasion, and in clashes in the 1960s. (AP Photo/Petros Karadjias) AP