Ortega wil langer in Nicaragua regeren

Managua. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft voorgesteld de grondwet zo te wijzigen dat hij ook na het aflopen van zijn ambtstermijn, in 2012, onbeperkt herkozen zou kunnen worden. Ook stelde Ortega voor om de mogelijkheid van een `terugroepreferendum` in de grondwet op te nemen. Dit zou de kiezer in staat moeten stellen om gekozen politici in zowel de regering als in de volksvertegenwoordiging tussentijds weg te stemmen. De afgelopen twee jaar lobbyde Ortega tevergeefs in het parlement om de limiet op het aantal presidentiële termijnen te schrappen. Hij presenteerde de invoering van het `terugroepreferendum` zondag als tegemoetkoming aan deze tegenstanders: ”Als het volk van de president af wil dan kan dat”. De oppositie reageerde meteen afwijzend op het voorstel.