Ook Nederland tegen blauwvintonijnhandel

Geen blauwvintonijn meer op de menukaarten van de sushirestaurants: Nederland vindt dat de internationale handel in deze met uitsterven bedreigde vis moet worden stopgezet. Minister Verburg (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, CDA) maakte vanochtend bekend dat de regering het initiatief hiertoe, ondernomen door Monaco, steunt. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben zich geschaard achter het voorstel, dat moet leiden tot het opnemen van de blauwvintonijn in de meest urgente lijst van de conventie van de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES).

De Atlantische blauwvintonijn, een van de grootse en snelste roofvissen in de Europese wateren, wordt ieder jaar massaal weg gevangen uit de Middellandse Zee als hij terugkeert om zich hier voort te planten. De blauwvintonijn is met name vooral bestemd voor de Japanse sushimarkt. Het vissen en de handel zijn echter vooral in handen van landen van de Europese Unie als Spanje, Frankrijk en Italië. Het initiatief van Monaco volgt na jarenlange aanklachten van milieu en natuurorganisaties. Het Wereld Natuur Fonds reageerde vanochtend verheugd op de Nederlandse steun. „Een belangrijke eerste stap”, aldus Carel Drijver, hoofd programma oceanen en kusten. Het WNF wil dat alle handel en consumptie van blauwvintonijn wordt verboden.