Nieuwe filedatabank nu al plat

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) werkt niet. De stroom computergegevens over files is „onvoldoende stabiel”. De databank werd twee weken geleden door minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) in werking gesteld in Eindhoven. Het systeem moet leiden tot accurate, snelle en actuele informatie over alle wegen. Tot dusver is vrijwel alleen de informatie over files op snelwegen beschikbaar.

De veertien afnemers van de databank kregen vrijdag het bericht dat het systeem niet meer bereikbaar voor hen is, tot het moment, „uiterlijk 1 september”, dat de databank „echt stabiel” is. Voorlopig blijft het huidige fileberichtsysteem van Rijkswaterstaat bestaan.

De bekendste afnemers van de databank, de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID), reageren teleurgesteld. „Het is vervelend en triest om te moeten constateren dat het niet werkt”, zegt een woordvoerder van de ANWB. De VID laat weten 50.000 euro schade op te lopen. „Wij hadden er bijvoorbeeld op gerekend dat we bij de huidige afsluiting van de Maastunnels in Rotterdam de helft van de informatie konden betrekken van NDW. Nu dat niet lukt, moeten we zelf kentekencamera’s plaatsen”, aldus woordvoerder Patrick Potgraven.

NDW-directeur Marja van Strien stelt dat er van schade geen sprake is, aangezien er met de afnemers geen contracten zijn getekend. „Het gaat om een testfase.”