Natuurlijk vs. onnatuurlijk

De theorie van vandaag: de mensen moeten toch niet alles zomaar willen, alleen omdat het kan. Dat was de reactie van veel mensen vorige week op het nieuws dat vrouwen in Nederland hun eicellen kunnen laten invriezen. Ja, daar ben ik nog steeds mee bezig, want ik ergerde me aan die reactie en aan de achterliggende moraal.

Eerst dit. Waarom mogen de mensen niet alles willen, in dit geval? Omdat de geneeskunde alleen mag ingrijpen in de natuur om de natuurlijke situatie te herstellen, zo formuleerde de ‘woordvoerder medische ethiek’ van het CDA het donderdag in broerkrant NRC Handelsblad. Maar welke ‘natuurlijke situatie’? Die waarin mensen hun kinderen het eerste jaar liever geen naam gaven omdat de kans groot was dat ze toch dood zouden gaan? Die waarin onze gemiddelde levensverwachting een jaar of veertig was? Of moeten we maar helemaal terug de steppen op of de bomen in? Ga maar hoor, medisch-ethici van het CDA. Good riddance.

Het onderscheid tussen natuurlijk en onnatuurlijk hoort niet thuis in een ethische discussie. Als de mens deel uitmaakt van de natuur, dan hoort alles wat wij doen en maken ook bij onze natuur. Er is maar één ding dat thuishoort in een ethische discussie, en dat is de vraag: ben je niemand tot last? Vrouwen die er na goede medische begeleiding toe besluiten dat ze hun eicellen willen laten invriezen, zijn niemand tot last. Medisch-ethici die anderen de kans willen ontnemen om datgene te krijgen wat ze het allerliefst willen, zijn dat wél. Ik vind dat een vorm van zinloos geweld, vergelijkbaar met het verbieden van abortus of het homohuwelijk. (En dat terwijl ik zelf nooit een eicel zou laten invriezen of met een vrouw zou trouwen.)

Het wrange is: je leest weleens dat religieuze mensen zich zorgen maken over de toestand in de wereld als bijna niemand meer in God zou geloven – want geen God, geen moraal? Maar uit dit soort discussies blijkt altijd eerder het omgekeerde: juist religieuze bemoeizucht kan mensen schaden.

Elke week bespreekt Ellen de Bruin theorieën over menselijk gedrag.

    • Ellen de Bruin