Microsoft geeft broncode nu echt weg aan Linux

Het is al jarenlang haat en nijd tussen Microsoft en de ontwikkelaars van openbronsoftware. Maar ’s werelds grootste softwarebedrijf deed gisteren een opmerkelijke knieval: het geeft belangrijke regels broncode volledig vrij.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft code weggeeft aan de open bron-gemeenschap. Tot nu toe ging het om beperkte licenties. Deze keer geeft Microsoft code weg volgens de zogeheten General Public License (GPL) waarbij de oorspronkelijke softwareontwerper weinig controle of geld aan zijn werk overhoudt. In het verleden heeft Microsoft deze licentievorm afgewezen. Microsoft topman Graig Mundie noemde GPL in 2001 „een gevaar voor het intellectuele eigendom van elk bedrijf”.

Maar Microsoft wil dat zijn code wordt opgenomen in de kern van het Linux-systeem en daarvoor is GPL een vereiste. De code is bedoeld voor virtuele besturingssystemen. Om servers in een datacentrum optimaal te belasten, werken er op één computer meerdere besturingssystemen tegelijk. Microsoft verkoopt een Windows-product (Hyper-V) waarop ook Linux moet kunnen werken. De bewuste programmaregels zorgen ervoor dat Linux sneller werkt op de Microsoft infrastructuur.

Microsoft noemt deze stap een „break from the ordinary” – een uitzondering op de regel. Maar het lijkt zijn beleid ten aanzien van open bronsoftware structureler aangepast te hebben. Vorige week werd bekend dat de online versie van kantoorpakket Office 2010 ook werkt in Firefox, een open bron-browser.