Medewerkers UWV bestraft om omkoping

Twee voormalige medewerkers van het UWV zijn gisteren door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot werkstraffen van 50 en 60 uur en een geldboete van 1.500 euro, wegens aannemen van steekpenningen.

Een 60-jarige verdachte is vrijgesproken.

Beide veroordeelde vrouwen werkten bij het Eindhovense kantoor van het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen, als teamleider en assistent-polisbeheerder. Ze krijgen straf voor het tegen betaling verrichtten van werkzaamheden voor een oud-collega die een eigen adviesbureau was begonnen en ingehuurd werd door het UWV.

Het UWV is verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WW, WAO, WIA en de Ziektewet. De vrouwen gaven hun oud-collega toegang tot vertrouwelijke gegevens van de uitkeringsinstantie, die hij gebruikte voor zijn eigen onderneming. De oud-collega wordt ervan verdacht op basis van deze gegevens op grote schaal geld weg gesluisd te hebben bij het UWV, dat claimt voor enkele miljoenen te zijn benadeeld.

De vrouwen speelden in 2006 en 2007 vertrouwelijke gegevens door aan hun oud-collega. Zij gaven hem ook toegang tot het kantoor en de computerbestanden van het UWV. Hij was in deze periode vrijwel dagelijks op het kantoor in Eindhoven te vinden.

De teamleider nam voor haar diensten ruim 7.800 euro aan steekpenningen aan, de assistent-polisbeheerder kreeg meer dan 10.800 euro. De vrouwen ontvingen het geld contant, tijdens een etentje met hun oud-collega en hun partners in 2007.

De ondernemer specialiseerde zich toen hij nog bij het UWV werkte in de zogeheten korting- en vrijstellingsregeling, een regeling die werkgevers in staat stelt om door hen betaalde WAO-premies terug te vragen, als ze een arbeidsgehandicapte in dienst hebben genomen. Deze expertise gebruikte hij later als basis voor zijn eigen bedrijf. Hij gaf als zelfstandig adviseur werkgevers en UWV raad bij het terugvragen van de WAO-premies door werkgevers. Bekende bedrijven zoals Océ, NedCar en Center Parcs behoorden tot de klantenkring.

De medewerksters zeiden tijdens de rechtszitting dat zij hun oud-collega weliswaar toegang hebben verleend tot de UWV-computers, maar dat ze er geen idee van hadden dat hij er fraude mee pleegde. De vrouwen gaven aan niet in te hebben gezien dat het verlenen van toegang tot het UWV-kantoor strafbaar was, omdat hun leidinggevenden ook toestonden dat de man op de afdeling rondliep en de computerbestanden raadpleegde.

Het UWV heeft vooralsnog weinig commentaar op de zaak. Een woordvoerder zei vandaag: „Wij hebben op dit moment geen overzicht van wat er allemaal speelt, pas in maart, als alle strafzaken zijn behandeld doen we verdergaande uitspraken.” Er worden op dit moment nog zes andere medewerkers verdacht in deze zaak. De rechtbank neemt hun zaak in maart 2010 in behandeling.