'Loze belofte G8 over klimaat'

Het is mooi dat de rijke landen willen voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt met meer dan twee graden. Maar zo lang ze niet vertellen hoe ze dat willen doen, blijft het een loze belofte.

Dat zegt Rajendra Pachauri, het hoofd van het panel van klimaatwetenschappers van de Verenigde Naties (IPCC) in een reactie op de verklaring van de rijke landen op de G8-top eerder deze maand in Italië over het klimaatbeleid.

Pachauri vindt het „een grote stap voorwaarts” dat de rijke landen zichzelf die grens hebben gesteld. „Maar als ze accepteren dat twee graden de limiet is, dan zouden ze ook hebben moeten accepteren dat de wereldwijde uitstoot [van broeikasgassen] een piek bereikt in 2015”, aldus Pachauri in een interview met het Amerikaanse persbureau AP. „En dan hadden ze heel duidelijk moeten zeggen dat forse reducties tot 2020 noodzakelijk zijn.”

De rijke landen lijken met concrete toezeggingen te wachten op een gebaar van opkomende economieën als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. De Verenigde Staten blijven de druk op China opvoeren om verplichtingen op zich te nemen. De Amerikaanse minister van Handel, Gary Locke, suggereerde vorige week bij een bezoek aan China dat de VS overwegen klimaatbelasting in te voeren op producten uit landen die hun CO2-uitstoot zelf niet reduceren.

„Onze consumptie veroorzaakt de uitstoot van broeikasgassen”, aldus Locke, „dus is het niet gek als Amerikanen er ook voor betalen.” China is fel tegen deze vorm van importheffing, die Chinese producten duurder zou maken. De VS vrezen dat het klimaatbeleid concurrentievervalsend werkt als niet alle landen beperkingen krijgen opgelegd. Voor president Bush was dat in 2001 een belangrijke reden om het Kyoto-protocol af te wijzen.