Levenslang voor moord 120 moslims

De Bosnische Serviër Milan Lukic is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot levenslang wegens het organiseren van de moord op ruim honderd Bosnische moslims in 1992. Zijn neef Sredoje Lukic kreeg dertig jaar celstraf.

De openbare aanklagers van het tribunaal hadden wegens vervolging, meervoudige moord, foltering, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen beide Bosnische Serviërs levenslang geëist.

Milan Lukic was de leider van de paramilitaire eenheid Witte Adelaars, ook bekend als de Wrekers. Aan het begin van het gewelddadige conflict in Bosnië-Herzegovina tussen Serviërs en moslims organiseerde hij de moord op 120 vrouwen, kinderen en ouderen in Visegrad, in het oosten van Bosnië.

Op 14 juni 1992 werden in een huis in Visegrad 59 Bosnische moslims samengedreven. De woning werd vervolgens in brand gestoken. Wie probeerde te vluchten, werd doodgeschoten. Drie dagen later speelde zich in dezelfde stad nog eens hetzelfde af, waarbij 60 moslims om het leven kwamen.

Milan Lukic kreeg levenslang omdat hij de massamoorden organiseerde. Zijn neef Sredoje, een politieagent in Visegrad, kreeg 30 jaar omdat hij eraan deelnam. Zij kunnen nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Rechter Patrick Robinson zei gisteren dat de misdaden tot de wreedste en meest inhumane behoren uit alle oorlogen die zich sinds 1991 op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië afspeelden.

Milan Lukic werd in augustus 2005 gearresteerd in Argentinië. Zijn neef gaf zich kort daarna vrijwillig aan bij de Servische autoriteiten en werd uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Milan Lukic werd eerder al in Servië bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar wegens de moord op 16 Bosnische moslims in oktober 1992. Die moorden werden niet meegenomen in de aanklacht van het Joegoslavië-tribunaal.

In Servië werd positief gereageerd. „Dit is gerechtigheid voor de slachtoffers”, aldus een woordvoerder van de rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado.

Samenvatting uitspraak via nrc.nl/buitenland