In naam van de koningin! Geef je over, zwaan!

(Foto Carl de Souza/AFP) "Swan Uppers" carry a swan on the River Thames during the annual Swan Upping census in Maidenhead, Berkshire, on July 20, 2009. "Swan Upping" dates from the 12th century when the crown claimed all the unowned mute swans in England to ensure a supply of meat for banquets and feasts. AFP PHOTO/Carl de Souza AFP

Een stukje Britse historie. ‘Swan Upping’: zwanen vangen voor de koningin, in roeibootjes.

In Groot-Brittannië zijn alle niet-gemerkte zwanen in de rivier de Theems eigendom van de heersend vorst. Dat is al zo sinds de twaalfde eeuw. Toen waren de jonge zwanen een gewaardeerd feestmaal, vaak geserveerd op banketten.

Elk jaar, in de derde week van juli, werden de voedzame vogels gevangen. Dit proces wordt ‘Swan Upping’ genoemd.

Traditioneel als de Britten zijn, vindt dit evenement nog steeds plaats, al eten ze de dieren niet meer. Tegenwoordig zijn er drie partijen die zwanen ‘bezitten’. De Queen, het Vintners gilde en het Dyers gilde.

Tijdens het Uppen gaan zes houten roeiboten, twee van elke partij, het water op. De Uppers in uniform roepen „All up!” als ze een zwanenfamilie signaleren. Daarop omsingelen ze de vogels met hun boten en nemen ze de beesten aan land voor onderzoek. Bovendien merken ze de zwanen, zodat ze weten welke van wie is. Vroeger ging dat met verf op de snavel, nu met ringetjes. De Vintners en de Dyers gebruiken elk andere ringetjes, de zwanen van de koningin blijven ongeringd. Daarna worden de dieren vrijgelaten.

Sinds de twaalfde eeuw is er een speciale functionaris van de koningin, de zogenaamde Queen’s Swan Warden, die zich bezighoudt met de zwanenstand. Hij verzamelt de gegevens van de Uppers, en houdt zo het welzijn van de dieren in de gaten. Toen de zwanen medio jaren tachtig werden bedreigd, kwam er bijvoorbeeld een verbod op loodhoudende visgewichtjes. Alleen niet-giftige varianten zijn nu nog toegestaan.

Kan een boze zwaan écht je arm breken? Lees het op nrcnext.nl