Harde en kleurrijke gangsta rap

cd hiphop * * *

Yukmouth: The West Coast Don

Smoke-A-Lot/Asylum

Een gangsta rapper die anno 2009 nog steeds opent met het versleten kakkerlakkencitaat uit speelfilm Scarface, zou je het liefst wat down-loadlinks naar andere films sturen. Onder het motto: er is meer homie. Maar Yukmouth, die met Luniz de onverwoestbare wietklassieker ‘I Got 5 On It’ opnam, houdt nu eenmaal van gebaande paden en blijft trouw op de straathoek in zijn Californische achterbuurt staan.

Zijn rauwe ode aan de gangcultuur in zijn thuisstaat is, met alle bekende ingrediënten, grimmig en zomers tegelijk, met ruige raps die botsen met zongekleurde melodieën of een soepel glijdende funkbas uit het westen die zich nestelt rond een stuiterende kickdrum uit het zuiden. Dreigende raps en losjes deinende synthesizertonen; frisse percussiebeats en schelle keyboardklanken; robotzang en schotensalvo’s; met elementen uit alle windrichtingen creëert Yukmouth het ene moment ontspannen wiegende pooiergospel en het andere de soundtrack voor een hete dag vol dreiging in L.A.

In Yukmouth heeft de gangcultuur van de Amerikaanse westkust een trotse ambassadeur die alle bandana’s van de verschillende gangs aan zijn microfoonstandaard heeft geknoopt. Een veteraan die heeft geleerd de meest uitgewoonde clichés vol verve over het voetlicht te brengen en die in een tijd waarin – gruwel – hiphouse gereïncarneerd dreigt te worden, de liefhebber trakteert op harde en kleurrijke gangsta rap.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele