Gibraltar onthaalt unieke gast

Franco sloot de grens met een hekwerk, de laatste Spaanse diplomatieke vertegenwoordigers verdwenen 55 jaar geleden en nog steeds veroorzaken nutteloze en onbeschofte controles van de Spaanse douane urenlange opstoppingen. Maar vandaag bezoekt voor het eerst in bijna 300 jaar een Spaanse minister de Britse kroonkolonie Gibraltar.

Minister Moratinos van Buitenlandse Zaken reed de grens over en kruiste de startbaan van het vliegveld die toegang geeft tot het krappe schiereiland waar dertigduizend mensen wonen. Moratinos werd er ontvangen door zijn Britse collega Miliband en de lokale prime minister, Peter Caruana.

Conservatief Spanje regeerde woedend. De Partido Popular spreekt van een „gevaarlijk precedent”. Spanje wil Gibraltar terug, nadat ‘de Rots’ in een zeeslag met een Brits-Hollandse vloot verloren ging en in de Vrede van Utrecht (1713) aan het Verenigd Koninkrijk werd toegewezen.

Het schiereiland wordt daarbij vooral gezien als dorpsgemeente waar zwart geld wordt witgewassen. De harde aanpak van de toenmalige Spaanse conservatieve regering resulteerde in 2002 evenwel in een referendum waarin de inwoners een gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit verwierp.

Het overleg vandaag betreft de bestrijding van milieurampen door olietankers die met regelmaat lek slaan in de Baai van Algeciras. Ook praten de ministers over de strijd tegen dedrugsmaffia’s en het gemeenschappelijk gebruik van het vliegveldje. Over teruggave wordt niet gesproken.