Gestript door de OV-chipkaart

Picture 3_1.jpgDe GVB heeft op de Amsterdamse tram de OV-chipkaart ingevoerd. Na alle bezwaren tegen het ongevraagd vastleggen van reisgegevens is er ook een anonieme kaart en een weggooikaart gekomen, handig voor wie niet dagelijks in Amsterdam met bus, tram of metro reist.

Twee procent van de weggooikaarten blijkt niet goed te werken. Geen reden voor de GVB die kaartjes uit de handel te nemen zolang het probleem niet is opgelost. Wie met een niet-werkend kaartje wordt gesnapt hoeft overigens niet altijd te rekenen op begrip van de conducteur, zoals u bij de tweede reactie hier kunt lezen.

Michael van der Vlis van de reizigersvereniging Rover heeft op de zelfde plek geen goed woord over voor de manier waarop de GVB de prijzen even heeft verhoogd voor zulke enkeltjes.

De prijs van een losse rit ging van € 1,60 naar € 2,60 en het tweezonekaartje maakte plaats voor een tweeuurskaartje dat van € 2,40 naar € 5,00 ging. Ik noem zulke prijsverhogingen graaien door een monopolist.

Het zal allemaal best goed komen. De min of meer identieke Oyster Card werkt in Londen al een tijd heel behoorlijk. De kaart kleurt langzaam OV-roze. Er zitten een aantal kennelijk Nederlandse trekjes aan de invoering van zo’n kaart die het hier een slepend en wat geïrriteerd proces maken. Een combinatie van onhandigheid en het heeeel goed willen doen.

    • Marc Chavannes