Geobsedeerd door de benen van de lerares

„Een Nederlandse vrouw staat met haar beide benen op de grond, een Slavische vrouw staat veel eleganter”, zegt Roger Cremers (1972). Sinds hij werkzaam is als fotograaf maakt Cremers, zowel in Nederland als op zijn buitenlandse reizen, foto’s van vrouwenbenen.

„Ik ga geen stad meer uit zonder een foto van een paar benen”, zegt Cremers. Zijn obsessie heeft hij recent omgezet in de expositie Show some leg! die op dit moment is te zien in Café De Engelbewaarder in Amsterdam. Daar hangen glimmende bruine benen met kokette open pumps afkomstig uit de Oekraïne, benen in gympen uit Zwitserland, damesbenen met tattoos uit Amsterdam, lange benen onder een kanten minirokje uit Slowakije.

Vanaf zijn pubertijd liet Cremers zijn oog al vallen al op het vrouwenbeen. „Ik was nogal een vervelend jongetje en mijn lerares Duits wilde mij in de gaten houden. Ik moest in de klas vooraan zitten. Ze was het strenge type, maar ze had wel altijd korte rokjes aan, met hoge hakken en met zo’n panty met een naad van achteren. Een jaar lang heb ik iedere week een aantal uren naar die benen gekeken. Daar is het mee begonnen.”

Inmiddels kan Cremers zich een beenexpert noemen. „Een paar benen kunnen veel over iemand zeggen. Het verschil tussen een zakenvrouw op Wall Street of een Chinese vrouw op het platteland is enorm.”

In zijn archief heeft Cremers nu 312 foto’s van vrouwenbenen. „Mijn spelregels zijn eenvoudig: geen gezichten op de foto, alleen benen en een deel van de omgeving, zoals de vloer of de straat.” Het uiteindelijke doel van de fotograaf is om zijn fetisj om te zetten in een boekje. ,,Ik wil benen verzamelen uit alle werelddelen. Daar ben ik dus nog wel even mee bezig.”

Cremers is sinds 1998 als freelance fotograaf werkzaam is voor onder meer de Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Intermediair. Hij won de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment Stories’ bij World Press Photo 2009 met een serie over toeristen in Auschwitz.

‘Show some leg!’ is tot 15 sept. te zien in Cafe de Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, of via www.rogercremers.com