Feyenoord onder curatele voetbalbond

Feyenoord is door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar categorie 1, wat min of meer betekent dat de voetbalclub onder financieel toezicht komt te staan.

Feyenoord moet onder meer een plan van aanpak indienen. De Rotterdamse club had vorig seizoen al een liquiditeitstekort door een hoog opgelopen schuld van zo'n 21 miljoen euro. Daardoor konden ternauwernood nog de salarissen worden uitbetaald. Algemeen directeur Eric Gudde toonde zich dan ook niet verrast door de maatregel van de voetbalbond, die volgens hem al in aantocht was. „Het is bekend dat we nog een grote schuld uit het verleden weg moeten werken”, zegt Gudde op Feyenoords website. „Dat er door het sportieve rampjaar dat achter ons ligt nog extra schade is oplopen, is ook al meer dan een half jaar glashelder. Een herstelplan is door Feyenoord maanden geleden al gemaakt. Sterker nog, we zijn al heel ver met de uitvoering ervan.”

De Rotterdamse club heeft inmiddels al fors bezuinigd op bureau- en personeelskosten. Nieuwe spelers komen alleen als deze volledig extern worden gefinancierd. De indeling in categorie 1 verandert volgens Gudde niet zo veel aan de aanpak. „Wel is dit natuurlijk een zoveelste bevestiging dat we echt moeten doorpakken en op het gebied van de financiën geen enkele concessie kunnen doen.”

Het is niet de eerste keer dat Feyenoord vanwege de schuldpositie in categorie 1 terechtkomt. Ook in 2006 was dit het geval. Destijds ‘promoveerde’ de club na iets meer dan een jaar weer naar categorie 2. Gudde: „En ook deze keer zullen we binnen de gestelde termijnen weer in categorie 2 terechtkomen. Zaak is dan om alles onder controle te houden, opdat we vervolgens structureel uit de eerste categorie blijven.”

Ondanks de penibele financiële situatie bleek Feyenoord de afgelopen weken dankzij externe financiers in staat nieuwe spelers aan te trekken. Het roerde zich beter dan menig andere eredivisieclub op de transfermarkt. Op de open dag zullen morgen Sekou Cissé, Dani Fernandez en Aleksandar Ignjatovic uit de helikopter stappen die dan volgens traditie met de nieuwelingen in de Kuip landt. Vooral de aankoop van Cissé (ex-Roda JC) valt op omdat vele andere clubs, zoals FC Twente, in de aanvaller geïnteresseerd waren.

Tegenover de komst van het drietal staat het vertrek van zes spelers dat Feyenoord weer enige lucht geeft. De club moet dit seizoen een kleine acht miljoen euro terug in begroting (tot 38 miljoen). Die bezuiniging heeft Feyenoord nog niet volledig kunnen doorvoeren. Toch zal het op zoek moeten naar een nieuwe keeper als opvolger van Henk Timmer.