Feyenoord krijgt tik

Aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen heeft Feyenoord een flinke tik op de vingers gekregen van de KNVB. De licentiecommissie van de voetbalbond maakte gisteren bekend dat de club wordt teruggezet naar categorie 1, waarin de financiële zorgenkindjes van het betaalde voetbal belanden. Dat betekent in de praktijk dat Feyenoord onder financieel toezicht wordt gesteld.

Algemeen directeur Eric Gudde toonde zich niet verrast door de maatregel. „Het is bekend dat we nog een grote schuld uit het verleden weg moeten werken”, reageert hij op de website van de club. „Dat er door het sportieve rampjaar dat achter ons ligt nog extra schade is opgelopen, is ook al meer dan een half jaar glashelder.” De club van Mario Been bezuinigt fors op bureau- en personeelskosten. Nieuwe spelers komen er alleen als ze volledig extern worden gefinancierd.

Het is niet de eerste keer dat Feyenoord door de schuldpositie in categorie 1 terechtkomt. Ook in 2006 was dat het geval. Destijds ‘promoveerde’ de club na ruim een jaar naar de financieel redelijk gezonde categorie 2. Zondag speelt Feyenoord een oefenduel met het Italiaanse Sampdoria. Een week later volgt de eerste eredivisiewedstrijd tegen NEC.