Familie Lippens investeert 35 mln in Cadzand

De private vastgoedmaatschappij van de familie Lippens – waarvan graaf Maurice Lippens (66), oud-topman van Fortis, de grootste eigenaar is – investeert 30 tot 35 miljoen euro in de Zeeuwse badplaats Cadzand. De vennootschap, Compagnie het Zoute, wil er in een eerste fase 150 luxeappartementen realiseren.

Dat zegt Philippe Muylle, die de vastgoedportefeuille van de maatschappij beheert. Het is de eerste stap van de vennootschap in Nederland. De familie Lippens verloor vorig jaar vele miljoenen euro’s aan het debacle met Fortis. Compagnie het Zoute, die van oudsher is gevestigd in de Belgische badstad Knokke en daar in een tijdspanne van een eeuw honderden hectaren duinengrond heeft verkaveld, is sindsdien nog de enige inkomstenbron van de familie.

De Compagnie beschikt vandaag over een eigen vermogen van 60 miljoen euro en heeft bijna geen bancaire schulden. In tegenstelling tot de bank en verzekeraar Fortis, waarin de familie Lippens circa 3,7 miljoen aandelen bezat, heeft de vastgoedmaatschappij tot nu toe vrij goed de economische crisis doorstaan.

De laatste vier jaar werd aan de eigenaars – verspreid over minstens elf verschillende takken van de familie Lippens – telkens 4 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd.

De investering van de Compagnie in Cadzand past in de plannen van de gemeente Sluis om van de badplaats een kwaliteitsvolle plek voor verblijfstoerisme te maken. Er is een ontwikkelingsplan opgesteld die de badplaats een exclusief imago moet geven voor dag- en verblijfstoeristen.

De Compagnie kocht een locatie vlakbij het strand, waar op termijn circa twintig appartementen worden gebouwd. Daarnaast is samen met de Nederlandse projectontwikkelaar Bax & Van Kranenburg Beheer geïnvesteerd in het project Duinhof: een locatie voor 130 appartementen in zes woonblokken, in Normandische bouwstijl.

„Het is niet onze bedoeling om hier het model van de badstad Knokke te herhalen”, zegt Richard van Kranenburg, een van de Nederlandse vennoten in het project. Er wordt volgens hem gemikt op een even kwaliteitsvolle doelgroep van verblijfstoeristen, maar in een iets lager prijssegment: tussen de 300.000 en 600.000 euro per appartement.

Begin volgend jaar zal volgens Van Kranenburg met de bouw worden gestart, zodra alle vergunningen zijn afgeleverd. „We zitten op schema”, zegt hij.

De Compagnie het Zoute is ook al sinds 2000 in de Noord-Franse plaats Hardelot actief, samen met een Parijse vastgoedontwikkelaar. Door een gebrek aan beschikbare bouwgrond in de badstad Knokke, is ze voor verdere groei genoodzaakt om over de grens te kijken.

Vastgoed Lippens: pagina 12

    • Piet Depuydt