EU schort hulp aan Honduras op na mislukte gesprekken

MANAGUA. De Europese Unie heeft gisteren verklaard dat de 63 miljoen euro aan hulpgeld die aan Honduras was toegezegd, voorlopig niet wordt uitgekeerd omdat de bemiddelingsgesprekken tussen de afgezette president Manuel Zeleya en de Hondurese interim-regering nog geen resultaat hebben opgeleverd. Zelaya werd op 28 juni door het leger het land uitgezet, vlak voordat hij een referendum wilde houden over een grondwetswijziging waardoor zijn ambtstermijn zou kunnen worden verlengd. Afgelopen weekend waren Zelaya en de leider van de interim-regering, Roberto Micheletti, bijeen in Costa Rica voor een bemiddelingspoging. Deze gesprekken waren de tweede poging om een oplossing voor de impasse te vinden. Zelaya wil alleen praten over zijn terugkeer als president, waarop ook de internationale gemeenschap aandringt. Maar de nieuwe machthebbers noemen die eis niet-onderhandelbaar. Zij vinden dat Zelaya de grondwet overtrad en dreigen hem te arresteren zodra hij voet op Hondurese bodem zet. Toen Zelaya begin deze maand een poging deed terug te keren, lieten ze zijn vliegtuig niet landen.