Dure bende van 'beste zangers' op Ibiza

Wat een slecht programma is dat, zeg, De beste zangers van Nederland. Geinig ideetje van de TROS: zeven zangers zingen nummers van elkaar, elke uitzending staat het repertoire van één zanger centraal en die bepaalt wie hem het beste kan vervangen.

Best een aardig format.

En de TROS maakt er een rampzalige serie van.

‘De beste zangers van Nederland’ zijn Gordon, Henk Westbroek, Danny de Munk, Albert West, Simon Keizer (van Nick & Simon), Nick Schilder (idem) en Thomas Berge. (De programmatitel is wat pretentieus.) Zangeres Edsilia Rombley presenteert.

Ze maken er een bende van met z’n allen. De zangers zitten te keten als pubers („Nick! Met je enorme...” Hahaha!). Ze nemen de presentatrice totaal niet serieus (Rombley tegen De Munk: „Musicals, eh, films, eh, cd’s, je maakt van alles. Wat vind je het leukst om te doen?” De Munk: „Ja, goochelen.” Hahaha!). Ook technisch is het bedroevend: de microfoon van Westbroek doet het niet als hij gaat zingen. En de muziek houdt ook nog eens te vroeg op. Wat moet een kijker daarmee?! Rombley die opeens keihard gilt, terwijl een van de zangers aan het woord is: „AAAH! WHOOOOO!!! Een insect! Een insect! Oh, sorry! WOEH!”

Mooi gezongen wordt er ook al niet (grote uitzondering zijn Nick en Simon die allebei solo goed uit de verf komen). Een verklaring? De meeste zangers hadden tot vroeg in de ochtend gestapt, klikt Westbroek (die zelf vroeg op bed lag). Ze zitten er dus met een flinke kater.

Is dit allemaal erg? Och, kun je zeggen, er zijn veel meer tv-programma’s die matig zijn, waarin door elkaar wordt getetterd, die slecht worden gepresenteerd, waarin vals wordt gezongen.

Maar dit is eigenlijk wel erg. De TROS is voor dit mislukte programma namelijk helemaal naar Ibiza gevlogen. Met een privévliegtuig. En op Ibiza werd enkele dagen in een villa vertoefd. Terwijl dit net zo goed in Studio Zoveel in Aalsmeer opgenomen had kunnen worden. Waarom moet dat op Ibiza? Had de TROS geld te veel ofzo?

Aflevering vier van De beste zangers... wordt zondagavond uitgezonden. De eerste drie afleveringen zijn te zien op uitzendinggemist.nl. Daar belandden we gisteravond, omdat de tv niet veel bood, op een overdosis maanlanding na. Dat hebben we maar even gelaten voor wat het was.

De Vierdaagse-journaals van respectievelijk KRO en SBS zijn gisteren wel weer begonnen. Dat betekent deze week elke dag in totaal maar liefst 75 minuten Vierdaagse-nieuws. Evenveel zendtijd als er dagelijks wordt ingeruimd voor de actualiteitenrubrieken EénVandaag, Netwerk en Nova.

    • Peter Leijten