Druk op Honduras opgevoerd

De EU en de VS hebben gisteren de druk op het nieuwe bewind in Honduras opgevoerd om te blijven deelnemen aan de internationaal gesteunde dialoog met de verdreven president Manuel Zelaya.

Dit weekeinde mislukte de bemiddelingspoging van de Costa Ricaanse president Arias. Hij stelde voor dat Zelaya, zoals de hele regio eist, terugkeert als president en zijn termijn uitzit, die begin 2010 afloopt. Het nieuwe regime verwierp dit voorstel en brak de dialoog af.

Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) maakte gisteren bekend dat de EU in reactie hierop 65 miljoen euro aan toegezegde ontwikkelingshulp opschort. Dit bedrag vormt voor Honduras, na Nicaragua het armste land van Midden-Amerika, bijna 3 procent van de jaarbegroting. „Dit is een crisis die Honduras zich slecht kan veroorloven”, aldus Ferrero-Waldner, die sprak van een „moeilijk besluit”.

Ook Washington verhoogde gisteren de druk op Honduras verder. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had volgens haar woordvoerder „een heel pittig telefoongesprek” met interim-president Micheletti om „hem duidelijk te maken wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet benutten van de kans die de dialoog biedt”.

Na de coup tegen Zelaya, eind juni, schortten de VS al voor 16,5 miljoen dollar aan militaire steun op. Zij overwegen hetzelfde te doen voor 180 miljoen dollar aan hulpprogramma’s. Washington dreigt nog niet met stilleggen van de handel of bevriezing van geldzendingen van Hondurezen in de VS. Zelaya zei vandaag tegenover de Spaanse krant El Mundo dat de crisis „in een oogwenk over is, zodra de VS duidelijke stappen nemen tegen degenen achter de coup”. (AP, Reuters)